אברהם הכהן

נולד ב – 10.9.1924
נספה בתאונה בעת
טיסת מבחן
ב – 19.11.1970
בן לתמר ואליעזר
היה נשוי למאירה
אב לאבנר, יוני,
סמדר (גלילי) ויאיר

בכור הבנים של בית-אלפא, שנולד בבית-החולים שליד מעיין-חרוד. אברהם גדל בחברת-הילדים בקיבוץ, התחנך במוסד שבמשמר-העמק, וחלם מילדותו להיות טייס.
בראשית מלחמת העצמאות נהג משאיות לירושלים הנצורה, ובמהלכה התגייס לחיל-האוויר וקיבל את כנפי-הטייס בסיום קורס-הטייס השני של חיל-האוויר, הראשון שהתקיים בארץ. השתחרר מהחייל באמצע שנות ה50-‘ הצטרף לחברת הריסוס “כים-אוויר”, היה בה הטייס הראשון ולימים גם הטייס הראשי. תוך-כדי עבודתו, השלים לימודי הנדסה בטכניון.
בראשית שנות ה60-‘ נענה לפניית אנשי התעשיה האווירית (“הבדק”), שהייתה אז בראשית דרכה, וכעבור מספר שנים הפך לטייס הניסוי הראשי שלה. מכיוון שהיה גם מהנדס, תרם רבות לתכנון המטוס. מטוס ה”ערבה” – הראשון שהיה בבחינת תוצרת “כחול-לבן”, היה אתגר אישי מיוחד, מעין גולת-כותרת, שעל פיתוחו והטסתו שקד שעות רבות. המטוס מוגדר ע”י מתכנניו כרב-תכליתי, להובלת נושאים ומטען למטרות מגוונות בקווים פנימיים. יתרונו – יכולתו להמריא ולנחות במסלול קצר.
בינואר 1970 הטיס אברם את הג’ט-קומנדר – מטוס מנהלים סילוני – כשלפתע חלה בו תקלה במדפים. אברם הורה לשלושת חבריו לטיסה לצנוח, הוא עצמו עוד ניסה להשתלט על המטוס, ובסופו של דבר נאלץ לנטוש גם הוא. לאברם, אגב, הייתה זו צניחה ראשונה ופציעתו הייתה קלה.
ב19.11.1970- המריא דגם-האב של מטוס ה”ערבה” לטיסת ניסוי, אחת מיני רבות. עד אז קיים 120 שעות טיסה, שהן כשליש מהנדרש לקבלת “רישום כשירות”. בימים שקדמו לאסון, בוצעה סידרת טיסות, שנועדו לבדוק את רטט המטוס במהירויות שונות. בנוסף לאברהם הכהן, נכללו בצוות: אהרון עוזרי, ראש פרוייקט הניסוי של מטוס הערבה, בעצמו טייס; איתן שפיגל, טכנאי הניסוי; ודייב לוין, גם הוא טייס-ניסוי, שעשה עלייה לארץ, בעקבות היכרותו עם אברם.
שעת הטיסה הראשונה עברה ללא בעיות. מה קרה לפתע באוויר, שגרם לכך שהצוות איבד שליטה, אך לא הספיק לנטוש את המטוס – על כך אין תשובה. המטוס התפרק באוויר ודייב לוין מצא עצמו מרחף באוויר, קשור למצנח ונחת בשלום. המטוס התרסק ליד הכפר סלפית שבשומרון, שבריו התפזרו על שטח רב, ושלושת אנשי הצוות נהרגו. שניים מבניו היו טייסים: אבנר, טייס מסוקים קרבי (על פעילותו במלחמת יום כיפור נעשה הסרט “כיפור”), ויונתן-יוני ז”ל, שנהרג בתאונת-טייס ב1980- .

דילוג לתוכן